EMDR – החלמה מטראומה פסיכולוגית
EMDR היא שיטת טיפול להקהיית רגישויות ועיבוד מחדש של התנסויות מטרידות וטראומטיות. זו שיטה מורכבת ואינטגרטיבית, בה המטפל מוביל את הקליינט לפתוח ולעבד ניסיונות ואמוציות מטרידות. EMDR מאחדת ומשתמשת ברכיבים של אוריינטציות פסיכולוגיות רבות הכוללות גישות פסיכודינמיות, קוגניטיביות – ביהביוריסטיות, ממוקדות בלקוח, גשטלט, וגישות ביו אנרגטיות של פסיכותרפיה.
EMDR מעבד את כל המידע הקשור לאירועים המטרידים – מחשבות, רגשות, תחושות, ואסטרטגיות התמודדות. התוצאה מתבטאת בהורדת רמת המצוקה של הקליינט, חיזוק מערכת האמונה והערכים, שיפור ביחסים עם הסביבה – ברמה האישית, החברתית והמקצועית.
בעזרת טיפול ב- EMDR, מעובד הניסיון המציק. המטופלים ב- EMDR, מגיעים להבנה שהאירוע שייך לעבר, ותופסים באופן הולם את רצף ומשמעות האירועים. כתוצאה מכך הם מחזקים או בונים את ביטחונם האישי ואת יכולתם לעשות החלטות ובחירות טובות בחייהם כיום. האירועים אשר התרחשו בעבר עדיין זכורים, אולם ללא תחושת מצוקה. התנהגויות חדשות וגמישות יותר נראות אפשריות ואף נבחרות. תחושות אמון ובטחון חדשים מוחזרים לחיי המטופלים.
אפשר להשתמש ב- EMDR כדי לטפל ב:
- טראומה
- אבדן ואבל
- חרדה
- פוביות
- דיכאון
- בעיות בקשר
- כאב או מחלה כרוניים
- נושאי כעס
יש אפשרות להשתמש ב- EMDR גם לחיזוק משאבים רגשיים כגון אמון והערכה עצמית.
ממצאים מחקריים הקשורים ב- EMDR:
EMDR היא שיטת הפסיכותרפיה הנחקרת ביותר לגבי האפקטיביות שלה בטיפול בנפגעי סינדרום פוסט טראומה (PTSD). מחקרים מבוקרי פלסבו (placebo) מבוססי ביקורת כפולה (double blind) , מפורסמים בירחונים היוזמים ביקורת ע"י חוקרים מהתחום.
אתר האגודה הבין לאומית של EMDR מכיל רשימה ארוכה ומעודכנת של המחקרים שנערכו עד כה: http://www.emdria.org/
וכן באתר מכון EMDR: http://www.emdr.com/
כיצד פועל EMDR
הנחת היסוד של EMDR היא, שניסיון טראומטי אשר עורר חרדה, מעובד בצורה שונה במוח מניסיונות וחוויות רגילים ושגרתיים. תיאוריית זיכרון אחת טוענת שבזמן עקה חמורה (Stress), החלק שבמוח אשר אחראי על התאמת האמוציות (האמיגדלה), משתק באופן זמני חלק אחר של המוח (ההיפוקמפוס), אשר אחראי בדרך כלל על עיבוד הזיכרונות. כך הניסיון הטראומטי נשאר נעול ומנוטרל מעיבוד. תהליך ה- EMDR מאפשר לקליינט לגשת לזיכרון המנוטרל ולהפכו לזיכרון נגיש להיפוקמפוס. בעזרת ה- EMDR ההיפוקמפוס מפסיק להיות חסום על ידי האמוציות אשר מתעוררות על ידי הניסיון והקליינט יכול להתמודד עם הניסיון ולעבד אותן.
תיאור מפורט של EMDR נמצא בספר:
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, 2nd Edition (Shapiro, 2001).
במסגרת EMDR נוצרו פרוטוקולים (פרוצדורות המגדירות שלבי ודרכי הטיפול). פרוטוקולים אלו נועדו למצבים של אירוע טראומטי בודד, סידרת אירועים מתמשכת, אירוע שקרה לאחרונה, פוביות, אבל עמוק, מחלה, הפרעות סומאטיות, וכן פרוצדורות לחיזוק המשאבים הרגשיים כגון אמון ובטחון עצמי.